Followers

Monday, April 12, 2010

Delegasi Trg ke Konvensyen Aqsa Syarif

oleh : Abg We

Bismillahirrahmanir rahim
Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah syukur sebanyak banyaknya kepada Allah yang telah mempermudahkan urusan kita semua di muka bumi dan Allah jualah sebaik2 perancang dan penentu kepada kehidupan hambaNya…selawat kepada nabi junjungan kita Rasulullah SAW kerna dengan dakwah Baginda..kita merasai nikmat IMAN dan ISLAM…alhamdulillah…

Alhamdulillah, bersempena dengan Konvensyen AQSA SYARIF seMalaysia yang dianjurkan pertama tamanya sejak penubuhannya, perwakilan Terengganu tidak melepaskan peluang untuk terus bersama mengorak langkah dan mendokong gagasan ini lantas mengutus Syabab “hamasussyabab” ke medan ini…

(Gambar ketika sesi lawatan ke Pejabat JIM Pusat Taman Melawati, KL)

Setelah disyurakan, Terengganu akhirnya menghantar 5 orang pemuda mewakili daerah masing-masing ke ke Konvensyen AqsaSyarif iaitu akh Masrul Arifin sebagai ketua kabilah (Kuala Terengganu), Akh Mus‟ab Muzahar (Kemaman), Akh fahzan (Dungun) dan 2 perwakilan IPT, Akh Abdillah dan Akh Redhuan (kedua-duanya dari UMT).

Bertolak pada malam 9hb/04/2010 dan alhamdulillah sampai ke Taman Melawati, KL pada pukul 2pagi dan menginap di rumah akhuna Dr. Ahmad (ana tak ingat nama penuh akh)..alhamdulillah , kami disambut dengan penuh ceria walaupun sudah larut malam kami sampai dan bertaaruf pada paginya.

Pada pagi 10/04/2010, bertempat di Auditorium A, Kuliyyah Engineering, UIAM. Alhamdulillah program dimulakan dengan bacaan al-Quran oleh akhuna Azizi Mohd Kamil, bacaan dari surah Al-Isra’: 1-5. Seterusnya dilonjakkn lagi dengan ucaptama oleh pengerusi AQSA SYARIF (akh wa ustaz Hasanudin Mohd Yunus). Ucaptama ustaz sangat-sangat menekankan kepada semua ikwan/akhwat yang datang dan yang menanti di negeri@daerah masing-masing untuk sama-sama merancang dan mengerakkn aktivisme ini di lokaliti masing-masing. Ustaz juga dia awal, pertengahan dan akhir ucapan beliau berulangkali mengulang tafsiran surah Al-Fatihah yang mana didalamnya tersirat 1001 maksud yang perlu kita hayati, fahami dan perjuangkannya supaya memilih JALAN YANG LURUS..iaitu jalan yang penuh dengan „kenikmatan‟ dan jalan inilah yang dipilih oleh para Nabi, para sahabat, para tabi‟i, para syuhada di PALESTIN dan juga pastikan KITA juga memilih jalan ini..Takbir! !! Allahu Akbar!!!

(Para peserta tekun mendengar ucaptama dari akhi Presiden AQSA SYARIF)

Ustaz juga mengulas tentang surah al-isra‟: 1-5 yang dibaca oleh akhuna Azizi yang mana ayat ini selalu kita dengar tapi sememangnya ia benar-benar mukjizat Allah,(subhanallah) bl mana tafsiran ayat ini bukan saja menceritakan ttg isra‟ mikraj sahaja tetapi lebih utama ialah nak menceritakan tentang sifat YAHUDI itu sendiri yang senantiasa akan merosakkn Al-Aqsa tercinta. Insya-Allah, bersama AQSA SYARIF, kita semua sahut untuk turun ke medan ini dan bersama-sama berjihad dengan ikhwan seantero dunia turut sama membela agama Allah kerana disana lah lubuk orang-orang soleh dan lubuk untuk kita meraih SYAHID dijalanNya. Dengan MOTO Memperkasa ummah-membebaskan al-Aqsa, ikhwan/akhwat sangat-sangat berperanan untuk membebaskan watan ISLAMi ini namun ia bukan untuk membangkitah roh jihad di dalam masyarakat kita, kita mesti memperkasakan ummah dan Al-Aqsa takkn dapat dibebaskan selagi mana UMMAH dalam belenggu maksiat dan kejahilan..Di sinilah tugas kita dalam menyedarkan UMMAH dan membimbing mereka untuk bersama kita. Bersama kita memaksimumkan bantuan tak kira bantuan kewangan mahupun kepakaran yang kita miliki dan kita adalah penjaga penjuru-penjuru ISLAM, jangan disebabkan penjuru kamu, ISLAM dirobek..Jangan. .sesekali jangan ikhwan sekalian!!!

Seterusnya, konvensyen yang sangat-sangat membangkitakan semangat ini diteruskan dengan pembentangan Siapa Pemilik Sebenar Bumi PALESTIN: Fakta Dari Al-Quran, Bible dan Sejaraholeh akh Hj Shahool Hamed (Felo kanan PACE). Pelbagai dimensi yang disentuh oleh akhi Shahool dalam merungkai misteri ini dan akhi letah mengupas dengan cukup berkesan siapakan Yahudi sekarang dan peranan mereka dalam menguasai Al-Aqsa. Bermula dengan isu heritage yang cuba diapikan oleh Perdana menteri Israel; Netanhayu, akhi telah mendedahkan kepada kita hakikat sebenar segala persoalan ini bermula darii penceritan seerah iaitu Nabi Ibrahim AS hinnag kepada zaman Nabi junjungan kita Nabi Muhammad SAW yang mana sebelum ini kita mendapat tahu yang nabi Ibrahim AS berasal dari Palestin tetapi hakikatnya tidak dan segala misteri ini dibongkar satu persatu kepada kita hingga jelas segala kebenaran yang dibawa..

Alhamdulillah, cara pengolahan akhi yang sangat baik membolehkan fakta sejarah ISLAM ini difahami sebaiknya untuk kami semua membawa kefahaman ini kepada masyarakat kita agar kita semua mengetahui pendedahan sebenar siapakan Yahudi Zionist sekarang, adakah mereka ini YAHUDI yang difirmankan oleh Allah SWT atau siapakah mereka?? Faktanya, Inilah golongan Zionist (92%, 8% shj pure yahudi) dan firman Allah SWT dlm surah Al anbiya: 95 – 96 – perkaitan ya‟juj & ma‟juj dan hadis sohih yang mana ketika Rasulillah SAW tidur di rumah zainab binti jahsy, ketika terbangun dari tidur disebabkan oleh mimpi, Rasulullah SAW dalam keadaan merah padam mukanya berkata: „malanglah untuk orang arab, pada hari ini, dinding yang dibina oleh zulkarnain, sudah ada lubang sebesar ini‟ – link raja bulan masuk agama yahudi....!? Bersama kita renungkan sedalam dalamnya. (insya-Allah, nantikan perkongsian bersama yuk!!).

(Ikhwah delegasi Terengganu tekun mendengar amanat dari penceramah)

Perkongsian diteruskan lagi dengan pendedahan oleh pengarah PACE; akhuna Prof Madya Dr Hafidzi Mohd Noor tentang memahami kedudukan isu Masjid Al-Aqsa, baitulmaqdis dan Palestin. Akhi Hafidzi menceritakan kepada kita perkaitan isu yang berlaku di Palestin berdasarkan latar belakang sejarahnya yang sangat halus dan memahamkan kita dimanakan sebenarnya masjid Al-Aqsa: yang berkubah hitamkan? Yang kubah emaskah?? Atau yg mana..jwpnnya. .keseluruhannya adalah Al-Aqsa yang dilingkungi oleh pagar. Beliau juga mengajak kita semua memahami kedudukan isu Palestin di hati umat islam yang mana palestin dari sudut geografinya adalah terletak di tengah-tengah peta dunia dan menjadi pusat kepada peta dunia dan ianya sesuatu yang bukan disengajakan bila mana kita mengetahui hikmah Allah menyusun surah Al-Isra‟ di tengah-tengah Al-Quran iaitu di Juz yang ke 15. (renungkan dan fikirkan).

Seterusnya akhi memgingatkan kita kembali bila mana kisah Saidini Umar r.a bl mana setelah dibuka kota Baitulmaqdis, beliau mencurahkan air mata melihat masjid Al-Aqsa dinodai dgn dijadikan pusat pembuangan sampah, namun bila mana ia akan dirobohkan.. kita sekadar menonton..dimana kita berbanding sahabat Nabi tercinta ini ikhwan?? Dan akhir sekali akhi menjelaskan tentang pendirian HAMAS terhadap musuh Allah; yahudi laknatullah dan seharusnya umat islam mengetahui hakikat ini kerana sememangnya jalan penyelesaian kepada semua ini tidak lain tidak bukan JIHAD dgn HARTA dan JIWA. Mereka yang terdahulu sudahpun syahid dan semamangnya syahid itu telalu indah..tidak mahukah kita ikhwan?? Ayuh kita menempah untuk sama-sama SYAHID. Bersama kita membina pemuda-pemuda ISLAM untuk kita persiapkan diri berjihad “barangsiapa yang tidak mengambil berat tentang umat islam, maka bukanlah dia daripada kalangan mereka”

Diakhir slot, Pak Utih memberikan kata semangat buat ikhwan/akhwat yang hadir dengan pembentangan bertajuk “Tips Ceramah Berkesan” yang mana kunci kepada penyampaian yang berkesan perlulah diperhatikan dari sudut sasaran peserta dan berinteraksi sehinggakan timbulnya kesedaran diri dalam ceramah dan maklumat yang sohih disebarkan untuk masyarakat faham dan paling penting kesudian untuk masyarakat MENDERMA..

(Perwakilan Terengganu (akh Mus'ab mengutarakan persoalan kepada alhi lembaga pengarah AqsaSyarif)

Di akhrir sesi penutupan, ikhwan/akhwat tidak ketinggalan untuk terus mengajukan pertanyaan dan kemusyikan daripada Ahli Lembaga Pengarah dan perwakilan Terengganu; akhi Mus‟ab menutup sesi pertanyaan dengan mengemukan persoalan “hamasusyabab wa hikmatuhsyuyukh” dan perkaitan “APCO Wordwide dengan ISRAEL” serta stand Aqsa Syarif dalam mendepani Umat dalam isu-isu ini..Insya-Allah dengan penerangan yang diberikan tentang struktur serta peranan Aqsa Syarif diharapkan ikhwan/akhwah membekali segala pemahaman ini untuk turun ke MEDAN amal dan berjuang bersama AQSA SYARIF.


(Antara Ahli lembaga pengarah bagi AQSASYARIF)

Teriakan Takbir bergema dengan lantang usai penutupan dan disudahi dengan bacaan doa rabithatoleh akhi Pengarah.

Sekian laporan, wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. .

Disediakan oleh;
Wan Mohd Redhuan bin Wan Azmi,
Bendahari@S/ U kabilah Konvensyen Aqsa Syarif Terengganu.

No comments:

Hari Raya Aidilfitri adalah isu Aqidah umat Islam.Tiada kompromi

Kenapa Iklan Hari Raya TV3 ditarik semula penerbitannya?

Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka. 1.Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu 2.Buku - Bible 3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan 4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur 5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis 6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted). 1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity) 2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan 3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus 4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas - Simbol Paganism Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk. 1.Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc. 2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian 3.Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian Scene 4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu) 1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu. Scene 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah. 1.Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light). 2.Teluk Intan, Hilir P...erak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah. 3.Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital. Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca. 1.Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya. 1. Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya. Scene 8 - Seorang budak perempuan memeluk seorang budak perempuan lain dari belakang. Kepala seorang budak lelaki hanya tersengih di tepi pasangan tersebut. 1.Pasangan Budak Perempuan Berpelukan - Lesbianism/Feminism 2.Kepala Budak Lelaki Tersengih - Lelaki yang tak dipedulikan dan diperbodohkan. Scene 9 - Beca terbang merentasi sebuah pulau. 1.Pulau - Singapore lah. Scene 10 - Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang. 1.Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) - tempat tinggal Jin 2.Masjid Kecil - Agama Islam yang lemah Scene 11 - Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah Masjid yang terletak jauh disebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke aras masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu. 1.Bangunan Misteri - Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid) 2.Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk - Perlakuan Biadab

KuRma (KuRindui Ramadhan)

Muhammad Mus'ab Muzahar - muspalestina - mustrategy - muscomplicated

Muhammad Mus'ab Muzahar - muspalestina - mustrategy - muscomplicated
"Generasi muda ialah rahsia kehidupan umat dan mata air kebangkitannya.Sejarah umat ialah sejarah para tokoh yang dilahirkannya,yang memiliki AQIDAH yang kuat dan ROH yang membara.Kuat lemahnya umat sesungguhnya diukur dari sejauh mana kemampuan 'rahim' umat itu dapat melahirkan tokoh yang memenuhi syarat rijal yang sebenarnya"

Atheis - Ska - Punk yang lebih 'Palestina'

Video menunjukkan sekumpulan Atheis berfahaman sosial SKA Punk mewakili kaum Yahudi anti Zionis.Umum mengetahui bahawa tidak semua orang Yahudi berfikiran kejam seperti Zionis.Malahan,Fenomena yang berlaku pada tahun 2000-an menunjukkan semakin ramai Rabbi Yahudi lantang mengutuk kekejaman Zionis di palestin. p/s Band diatas tidak mewakili Aqidah umat Islam !! Persamaannya hanyalah pada 'kebencian' mereka terhadap Zionis laknatullah.

{ وَٱلْقَمَرِ إِذَا تَلاَهَا } and [by] the moon when it follows her, rising after she has set(91:2)

muspalestina dan ummah

muspalestina dan ummah
"Bila kau bergelar DAIE kau wajib sedar bahawa jiwamu tidak boleh selamanya REMAJA..Kata AsSyahid Hassan Al- Banna"Tanggungjawab melebihi masa yang ada"..Tarbiyyah yang bersalutkan ILMU dan CABARAN lah yang dapat mendewasakanmu..tetapi cukupkah sekadar menerima tarbiyyah?Sampaikanlah kepada Syabab,sedarlah wahai Fatayat,kalian bukan memulakan perjuangan,tetapi kalian adalah PERMATA -PERMATA yang menyambung perjuangan anbiya'