Followers

Friday, August 6, 2010

Hati Bersuara

Assalamualaikum…
Salam Perjuangan…
Dalam ber’blog’ging nih..banyak perkara kadang-kadang aq sendiri pun tak dapat nk bg jawapan..
Perlukah aq berkongsi aktiviti-aktiviti dakwah,tarbiyyah dan normal life yg aku lalui saban hari..?
Kalau ikutkan hati..semuanya nak dikongsikan coz aq tgk..kadang-kadang blog sahabat2 yang lain..
Sekecil-kecil peristiwa pun dikongsikan dalam blog..
Tapi dpt dikongsikan dengan penuh hikmah..
Bagaimana dgn aq?
Bukan ape..aq selalu fikirkan tentang keikhlasan..
Klu aktiviti yg kita lalui..kita ceritakan..mcmane klu kite tetibe ade sifat riak?
Tak ke burn gitu je amalan tu?
Tapi..
Klu aku tak kongsikan….
Mcmne aq nk bgtahu org yg baca blog aku ni yg sbnrnye banyak alternative kebaikan yg kita boleh wat dalam seharian hdup kite nih..
Islam is a way of life..
Bukan mase sembahyang..sembahyang..
Time puse..puase..
Tapi time sukan..
Lutut terjelir Nampak..

Yang gurl plak..
pakai pakaian adek..
pastu time sembahyang..
sembahyang gak..
mulal lah gelabah nak cari telekung..

lepas semmbahyang..
open balik..

Impak Sekularisme Mustafa Kamal Artatuk
sangat sukar dileraikan daripada individu muslim skrg.

Siyes..macam isi n kuku melekat..
Mmg bahaya betul penjajahan minda nih..
Macam bukan islam pulak kalau sekali tgk..

Sangat banyak perkara yg aku nak ceritakan..
Aq nk jadi inspirasi kepada teman dan sahabat yang lain..
Dalam masa yang sama aku nak memperbaiki hidupku dari sehari ke sehari..
Mencontohi untuk dicontohi…
Sebelum menyambut bulan Ramadhan yang mulia ni..
Aq nak kongsikan beberapa perkara yang jarang berlaku kpd remaja yang lain..tapi berlaku dlm hdup aq..

Contohnya..

Penubuhan Pertubuhan PEMIKIR..

Mcmne aq n kawan-kawan yang berumur 18-20 tahun berusaha sedaya upaya untuk menubuhkan satu NGO yg bernama PEMIKIR (Pertubuhan Alumni Pemimpin Kanan Pelajar Menengah Negeri Trg) untuk merekrut mantan ahli Majlis Tertinggi Sek Menengah..

Payah tu..
Tapi teman2 selalu Tanya kat diri aq..

Nape ko tak citer kat dlm blog?
Mus’ab : Ntahlah..aq takut org kate aq nunjuk2..

Ko tak rase klu ko ceritakan,ko blh jadi inspirasi kpd teman-teman yg lain?
Mus’ab : ye ke…aq ni blh jadi inspirasi ker..?

Hmmm…
Bile aq nak citer ni..

Banyak sangat citer menarik dalam pahit getir merangka perlembagaan PEMIKIR..
Pengalaman jadi Pengarah HOPE Gen Y (Himpunan Pemimpin Pelajar Generasi Y) (mesyuarat agong budak2 kecik ni)
Ye laaa..

Nk tubuhkan pertubuhan..kena byk meeting laa..
Susah tu nak cari duit..
Pergi wisma..jumpe Menteri Besar..
Huhu..
Semata-mata untuk aq lihat mereka yang berkebolehan memimpin ada usrah..faham tarbiyyah dan berbakti untuk ISLAM.

Bukan wat kerja NASIONALISM based on kaum yang ntah pape..
Tapi tak pe lah..
Suatu mase nanti..aq akan ceritakan..
Tunggu..

Lepas tu..
Dapat amanah jd kem komanden LEADERS (Latihan Ekstensif Asas Dakwah dan kepemimpinan Remaja Soleh Wa Musleh) 2010..

Aq bukan main gerun lagi..
Nk bagi arahan kak org2 hebat Ramaja JIM..

Kak Yong..
Kak Damia..
Kak Koda(erk??)
Kak Yatt..
Huh..tapi Allah sentiasa tolong aq..

Mus,tak masuk blog ker story LEADERS?
Mus’ab : err..tak pe lah...ana citer cikit2 je dlm facebook..

Kadang-kadang bile aq tgk macamane teman-teman yang lain habis-habisan bercerita dalam blog diorang ttg aktiviti yg telah dilalui..aq wase..”hmm..Perlu cite ke?”..

Sejujurnya beribu pengalaman aq nak ceritakan..
Beribu ilmu yang aq dapat setiap kali aq beraktivisme..

Ade lg..
Pengalaman ngeri dapat amanah untuk 100% handle KBM kat student UITM chemical engineering sem3 !

Yang ni agak dasyat..
Budak kecik ni gi handle abang2 n kakak2 yang bukan main lagi sasa n rock2..
Tapi Alhamdulillah..
Allah bantu aq untuk sentuh hati diorang..
KBM brjaya mase tu..

Story seminggu dikuarantin coz kena Infuenza A !! kuikui...tak tahu la nak citer ke tak ni..setiap mase mengucap..betul2 di ambang kematian..


Ya Allah..mase tu betul2 rase doa sahabat2 zoookkk! masuk..menusuk lam dada,tgh sakit jadi blh tahan..selalu ngalir air mate bile trkenangkan sahabat2 yg sentiasa bg semangat..jzkk sume!

Siapakah yang telah jadi inspirasi dlm hdup aq?

Usamah Zaid..jadi panglima perang mase umur 18 tahun..
Sampaikan..Umar Al Khattab yang senior pun ikut arahan dia..
Ali Abi Talib..ganti tmpat tidur Rasulullah saw mase kurang umur 12 tahun..
Ibn Abbas..jadi faqih ilmu Hadith mase umur 9 tahun..
Sultan Muhammad Al Fatteh menakluk Constantinople mase umur 24 tahun..
Hassan Al Banna mengasaskan Ikhwanul Muslimin mase umur 23 tahun..
Faris Audah..syahid berperang ngan tank Israel mase umur 12 tahun..

Imran Koyube..Firdaus Abd Rahim mengasaskan I luve islam.com start umur 20 an gak..tika iluvislam.com begitu dikenali..Imran Koyube baru nak masuk 24 tahun..
Hafiz Bai Pemuda IKRAM..mase dia lingkungan 20 an..tu banyak giler dah keje dia buat kan?
Skrg bukan main mantap lagi dia…
Sangat Istiqamah..
Abdullah Mujahid Hasanuddin,Pemuda IKRAM..UIA..umur 21 dah kahwin! Mcm2 mende dia dah wat..
Dengan isu Palestin nyer..dengan Ilham Nalury nyer..dengan Camera nyer..dengan KARISMA international nyer..Dengan study nyer..
Hussaini Khairuddin..Pemuda IKRAM UPM..fuh..bukan main lantang lagi dia sekarang..
Tak pernah duduk diam mencetak peribadi daie.
Marah betul dia klu orang tak de usrah..kan akh hussaini kan?
Try la bc blog dia..
Boleh ana katakana dia ni LEADERS IKRAM in making laaa…
Akh Afifi UTP..klu ana bgtau lebih2 tak selamat la..
Tapi yg ana nk bgtahu ana respect diorang sumer..
Al amin Sultan..
Abdullah Omar..Mr President..

Hebat..diorang hebat..
Usrah..dakwah..islah..islm diorang mantap..
Diorang inspirasi kehidupan ana..
Akademik n dakwah balance..
Kerja jalan..
Ape yg aq nak bgtau skrang ialah..

12 hari lagi aq akan berumur 20 tahun!
So..ape yg aku tlh buat utk Islam..?
Adakah dakwah dan tarbiyyah ku dah mantap??
Macam diorang sumer?

Kan..kan..? diorang hebat kan?
Ape yang Muhammad Mus’ab Muzahar dah buat skrag?

Adakah Muhammad Mus’ab Muzahar
islam?
Ataupun masih
Islam?
Islam huruf besar atau islam huruf kecil?

Adakah dengan aq bwk bbrp usrah..
Talk Palestin di sekolah n ipt..
Handle KBM..
Talk ISK kat sana sini..
Menubuhkan PEMIKIR..
Pegang jawatan tu dan ini..
Aq dah jadi islam yang sejati?
Hati aku bersih dan suci?
Kalau aku mati sekarang..aq dah boleh masuk syurga?!
Aq baru nak masuk umur 20 tahun!
Tahun depan..aq istiqamah kah?
Aq boleh bertahan lagi macam diorang sume kah?
Kat mane aq tahun depan?
Masih dalam usrah n tarbiyyah lagi ke?
Aq ikhlas ke tak ni..
Aq teringat kisah Hassan Al Banna..
Semasa sorang tanye kat dia..”ya Akhi,knape anta susun kerusi ini?anta sepatutnye berada di kerusi vip sane..”
Beliau menjawab “Aku bimbang,segala amalan aku selama ni Allah tak terima,tetapi Allah melihat dan menerima pahala aq menyusun kerusi ini”
Wah,Hassan Al Banna pun rase diri sekerdil tu!
Masakan aq dong…

Allahuakbar..
Walillahilhamd

Salam Perjuangan..

4 comments:

nURuL fAdHLin sAKina said...

duhai mus'ab..ana rasa amat kerdil bile bace blog anta..sungguh,ana pun bbrp hari lagi nak brumur 18tahun,tapi ape yg ana dah buat utk Islam?jika Saidina Ali brjihad dalam umur kurg 12thun,tpi ana yg dah nak masuk 18thun,rase cam kosong!!tolong2~~ :'(

Kak Yong said...

Salam alaik ya akhi...

tetiba terkedu bila sampai baris yang ada nama akak...erk!!! Honestly, sgt2 cemburu dan terasa kerdil sgt diri ni bila baca entry anta nih...akk yg umur dah 25thn tp rs mcm...ngeee...ya Allah, byk lagi kerja2 yg masih belum selesai...umur dah lanjut baru Allah temukan dgn tarbiyyah, tapi syukur Allah temukan juga dgn tarbiyyah...

apa pun, teruskan berkongsi ya akhi biarpun mungkin ia nampak kecil bagi anta tp besar nilainya di sisi 'kami' yang membaca dan pastinya akan menjadi sumber inspirasi untuk terus memacu langkah di jalanan dakwah. Moga terus tsabat... ameenn...

muspalestina said...

kepada ukhti fadhlin dan kak yong..

utk pgtahuan..
kamu berdua dah tersenarai dlm hidup ana
sbg..
org yang ana respect.

kamu adalah inspirasi..
ukhwah fillah..
abadan abada..

Muhammad said...

Akhi.. enta antara individu yg menjadi inspirasi ana yg dhaif ini..

Tetapi tidak mengapa. Itu semua pandangan manusia. Yang lebih penting pandangan Allah, yang lebih tahu siapa kita, mulia atau hina.

Risaulah dengan pandangan Allah.

Entry enta yg ini memang tazkirah berguna buat kita semua. Jazakallah dan teruskan berjuang.

Hari Raya Aidilfitri adalah isu Aqidah umat Islam.Tiada kompromi

Kenapa Iklan Hari Raya TV3 ditarik semula penerbitannya?

Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka. 1.Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu 2.Buku - Bible 3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan 4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur 5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis 6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted). 1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity) 2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan 3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus 4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas - Simbol Paganism Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk. 1.Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc. 2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian 3.Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian Scene 4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu) 1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu. Scene 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah. 1.Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light). 2.Teluk Intan, Hilir P...erak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah. 3.Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital. Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca. 1.Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya. 1. Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya. Scene 8 - Seorang budak perempuan memeluk seorang budak perempuan lain dari belakang. Kepala seorang budak lelaki hanya tersengih di tepi pasangan tersebut. 1.Pasangan Budak Perempuan Berpelukan - Lesbianism/Feminism 2.Kepala Budak Lelaki Tersengih - Lelaki yang tak dipedulikan dan diperbodohkan. Scene 9 - Beca terbang merentasi sebuah pulau. 1.Pulau - Singapore lah. Scene 10 - Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang. 1.Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) - tempat tinggal Jin 2.Masjid Kecil - Agama Islam yang lemah Scene 11 - Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah Masjid yang terletak jauh disebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke aras masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu. 1.Bangunan Misteri - Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid) 2.Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk - Perlakuan Biadab

KuRma (KuRindui Ramadhan)

Muhammad Mus'ab Muzahar - muspalestina - mustrategy - muscomplicated

Muhammad Mus'ab Muzahar - muspalestina - mustrategy - muscomplicated
"Generasi muda ialah rahsia kehidupan umat dan mata air kebangkitannya.Sejarah umat ialah sejarah para tokoh yang dilahirkannya,yang memiliki AQIDAH yang kuat dan ROH yang membara.Kuat lemahnya umat sesungguhnya diukur dari sejauh mana kemampuan 'rahim' umat itu dapat melahirkan tokoh yang memenuhi syarat rijal yang sebenarnya"

Atheis - Ska - Punk yang lebih 'Palestina'

Video menunjukkan sekumpulan Atheis berfahaman sosial SKA Punk mewakili kaum Yahudi anti Zionis.Umum mengetahui bahawa tidak semua orang Yahudi berfikiran kejam seperti Zionis.Malahan,Fenomena yang berlaku pada tahun 2000-an menunjukkan semakin ramai Rabbi Yahudi lantang mengutuk kekejaman Zionis di palestin. p/s Band diatas tidak mewakili Aqidah umat Islam !! Persamaannya hanyalah pada 'kebencian' mereka terhadap Zionis laknatullah.

{ وَٱلْقَمَرِ إِذَا تَلاَهَا } and [by] the moon when it follows her, rising after she has set(91:2)

muspalestina dan ummah

muspalestina dan ummah
"Bila kau bergelar DAIE kau wajib sedar bahawa jiwamu tidak boleh selamanya REMAJA..Kata AsSyahid Hassan Al- Banna"Tanggungjawab melebihi masa yang ada"..Tarbiyyah yang bersalutkan ILMU dan CABARAN lah yang dapat mendewasakanmu..tetapi cukupkah sekadar menerima tarbiyyah?Sampaikanlah kepada Syabab,sedarlah wahai Fatayat,kalian bukan memulakan perjuangan,tetapi kalian adalah PERMATA -PERMATA yang menyambung perjuangan anbiya'