Followers

Tuesday, July 27, 2010

Perbezaan Dan Persamaan Halal Islam Dan Kosher Yahudi




Kita semua sering mendengar perkataan Halal (حلال) atau pernah melihat logo-logo halal yang terdapat pada produk-produk makanan dan minuman yang kita beli sehari-hari. Dalam bahasa Inggeris dan Perancis, (Istilah Halal sudah rasmi diakui menjadi kata bahasa Inggeris dan Perancis) Halal diertikan terbatas dalam hal makanan sahaja. Namun dalam bahasa Arab dan dalam pengertian Islam, Halal bererti segala hal yang diperbolehkan menurut hukum Islam. Jadi Halal dalam pengertian Islam mencakupi dalam masalah perbuatan, perkataan, cara berpakaian, dan sebagainya.

Namun tahukah anda, dalam agama Judaisme terdapat juga aturan-aturan diet atau makanan yang tidak kurang dititik beratkan seperti mana Halal dalam Islam, yang disebut Kosher (dalam bahasa Inggeris dan Perancis) atau Kashrut (כַּשְרוּת) dalam bahasa Ibrani (Hebrew). Walaupun terdapat kesamaan-kesamaan antara Halal dan Kosher, namun terdapat juga perbezaan-perbezaan yang signifikan antara Halal dan Kosher. Untuk mengetahui persamaan dan perbezaan antara Halal dan Kosher ini, mari kita mulai dengan membahas mengenai kedua dietary laws tersebut.




HALAL حلال

Dalam hukum Islam, Halal dalam makanan bukan saja menyangkut apa yang boleh dimakan dan apa yang tidak boleh dimakan, tetapi juga menyangkut prasyarat binatang yang akan disembelih, cara menyembelih, ritual penyembelihan, persiapan makanan sebelum dihidangkan, dan lain-lain. Dalam mempersiapkan makanan yang halal, hal-hal yang harus diperhatikan adalah :

•Binatang harus hidup dan sihat pada waktu penyembelihan.
•Binatang yang disembelih harus binatang yang Halal untuk dimakan.
•Semua darah harus dikeluarkan daripada badan binatang setelah disembelih.
•Yang harus menyembelih adalah seorang Muslim.
•Penyembelihan harus dengan pisau yang sangat tajam dan harus sekali sembelih.
•Menyebutkan ‘Bismillah’ atau nama Allah setiap kali akan menyembelih.
•Dalam menyimpan makanan halal, tidak boleh bercampur dengan makanan yang haram kerana akan menjadi haram.

KOSHER כַּשְרוּת




Dalam Kosher Yahudi, peraturan-peraturan umumnya adalah sebagai berikut:

•Binatang yang disembelih harus binatang yang Kosher (yang diperbolehkan dalam hukum makanan Yahudi).
•Seperti halnya dalam Halal, dalam Kosher binatang yang disembelih harus dalam keadaan hidup dan sihat pada waktu ianya disembelih.
•Darah daripada binatang yang disembelih harus dikeluarkan juga.
•Namun demikian, dalam Kosher ada beberapa bahagian daripada binatang yang tidak boleh dimakan.
•Pengucapan nama Tuhan (seperti ‘Bismillah’ dalam agama Islam) cukup sehari sekali untuk seluruh binatang yang akan disembelih pada hari tersebut.
•Dalam Kosher, daging dan susu (juga produk-produk yang dibuat daripada susu seperti keju, mentega, dan lain-lain) tidak boleh dicampur, baik dalam penyimpanannya mahupun pada waktu memakannya. Jadi makanan seperti cheeseburger adalah tidak Kosher (tidak boleh) menurut agama Yahudi. (Beberapa fahaman Yahudi yang lain ada yang tidak membolehkan ikan dicampur dengan daging).
•Produk-produk anggur yang tidak dibuat oleh orang Yahudi tidak boleh dimakan.

PERBANDINGAN HALAL ISLAM DAN KOSHER YAHUDI






•Dalam Islam larangan menggunakan binatang non-Halal (haram) seperti babi, bukan hanya berlaku pada makanan saja, tapi juga produk-produk lain hasil daripada binatang tersebut misalnya insulin daripada babi juga adalah haram. Sedangkan dalam agama Yahudi, larangan penggunaan binatang non-Kosher hanya terbatas pada makanan sahaja, sedangkan untuk yang tidak dimakan seperti insulin hasil daripada babi, adalah dibolehkan.

•Merokok dalam Islam masih terjadi dualisme. Sebahagian ulama mengklasifikasikan sebagai makruh, namun semakin banyak ulama yang mempercayai bahawa merokok itu haram kerana ia mendatangkan kemudaratan kepada diri! Dalam Islam, sesuatu yang memudaratkan tubuh itu tidak boleh (haram), ini didasarkan pada ayat al-Quran :

وَأَنفِقُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَلاَ تُلْقُواْ بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ وَأَحْسِنُوَاْ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ

QS (2:195) Ertinya : “Dan belanjakanlah (harta bendamu) di jalan Allah, dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri kedalam kebinasaan, dan berbuat baiklah, karena sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik.”

Sedangkan menurut agama Yahudi, pada dasarnya tidak ada masalah dengan merokok, hanya beberapa fahaman Yahudi yang Orthodoks yang tidak membolehkan merokok.




•Dalam agama Islam, binatang-binatang haram seperti babi menjadi Halal jika kita tidak mempunyai pilihan lain atau tidak ada makanan lain dalam keadaan darurat. Hal ini untuk menjaga kelangsungan hidup atau jiwa manusia pemberian Allah yang sangat berharga tersebut. Hal ini disebutkan dalam ayat al-Quran berikut ini :
إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنزِيرِ وَمَا أُهِلَّ بِهِ لِغَيْرِ اللّهِ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلاَ عَادٍ فَلا إِثْمَ عَلَيْهِ إِنَّ اللّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ

QS (2:173) Ertinya : “Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan bagimu bangkai, darah, daging babi, dan binatang (yang ketika disembelih) disebut (nama) selain Allah. Tetapi barang siapa dalam keadaan terpaksa (memakannya) sedang ia tidak menginginkannya dan tidak (pula) melampaui batas, maka tidak ada dosa baginya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”

Sedangkan dalam agama Yahudi tidak ada pengecualian, mereka tetap dilarang daripada memakan babi walau macam mana keadaan mereka sekalipun.




1 comment:

Adaazi Mazarre said...

kesimpulannya macam mana mus?

Hari Raya Aidilfitri adalah isu Aqidah umat Islam.Tiada kompromi

Kenapa Iklan Hari Raya TV3 ditarik semula penerbitannya?

Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka. 1.Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu 2.Buku - Bible 3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan 4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur 5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis 6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted). 1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity) 2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan 3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus 4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas - Simbol Paganism Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk. 1.Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc. 2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian 3.Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian Scene 4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu) 1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu. Scene 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah. 1.Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light). 2.Teluk Intan, Hilir P...erak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah. 3.Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital. Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca. 1.Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya. 1. Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya. Scene 8 - Seorang budak perempuan memeluk seorang budak perempuan lain dari belakang. Kepala seorang budak lelaki hanya tersengih di tepi pasangan tersebut. 1.Pasangan Budak Perempuan Berpelukan - Lesbianism/Feminism 2.Kepala Budak Lelaki Tersengih - Lelaki yang tak dipedulikan dan diperbodohkan. Scene 9 - Beca terbang merentasi sebuah pulau. 1.Pulau - Singapore lah. Scene 10 - Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang. 1.Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) - tempat tinggal Jin 2.Masjid Kecil - Agama Islam yang lemah Scene 11 - Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah Masjid yang terletak jauh disebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke aras masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu. 1.Bangunan Misteri - Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid) 2.Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk - Perlakuan Biadab

KuRma (KuRindui Ramadhan)

Muhammad Mus'ab Muzahar - muspalestina - mustrategy - muscomplicated

Muhammad Mus'ab Muzahar - muspalestina - mustrategy - muscomplicated
"Generasi muda ialah rahsia kehidupan umat dan mata air kebangkitannya.Sejarah umat ialah sejarah para tokoh yang dilahirkannya,yang memiliki AQIDAH yang kuat dan ROH yang membara.Kuat lemahnya umat sesungguhnya diukur dari sejauh mana kemampuan 'rahim' umat itu dapat melahirkan tokoh yang memenuhi syarat rijal yang sebenarnya"

Atheis - Ska - Punk yang lebih 'Palestina'

Video menunjukkan sekumpulan Atheis berfahaman sosial SKA Punk mewakili kaum Yahudi anti Zionis.Umum mengetahui bahawa tidak semua orang Yahudi berfikiran kejam seperti Zionis.Malahan,Fenomena yang berlaku pada tahun 2000-an menunjukkan semakin ramai Rabbi Yahudi lantang mengutuk kekejaman Zionis di palestin. p/s Band diatas tidak mewakili Aqidah umat Islam !! Persamaannya hanyalah pada 'kebencian' mereka terhadap Zionis laknatullah.

{ وَٱلْقَمَرِ إِذَا تَلاَهَا } and [by] the moon when it follows her, rising after she has set(91:2)

muspalestina dan ummah

muspalestina dan ummah
"Bila kau bergelar DAIE kau wajib sedar bahawa jiwamu tidak boleh selamanya REMAJA..Kata AsSyahid Hassan Al- Banna"Tanggungjawab melebihi masa yang ada"..Tarbiyyah yang bersalutkan ILMU dan CABARAN lah yang dapat mendewasakanmu..tetapi cukupkah sekadar menerima tarbiyyah?Sampaikanlah kepada Syabab,sedarlah wahai Fatayat,kalian bukan memulakan perjuangan,tetapi kalian adalah PERMATA -PERMATA yang menyambung perjuangan anbiya'